Google, Chrome kullanıcı deneyimini arttırmak için çalışmalarına devam ediyor. Android ve masaüstü kullanıcıları için yeni bir özellik geldi. Kullanıcılar tarafından sürekli olarak görmezden gelinen web sitelerinden gelen bildirimler artık yeni gelen özellikle otomatik olarak kapatılacak.
Yenilik Getiren Otomatik Bildirim Yönetimi
Söz konusu yeni özellik, Chrome’un Güvenlik Kontrolü sisteminin parçası olarak çalışacak. Kamera veya konum bilgisi erişimlerinde olduğu gibi, tarayıcı kullanıcı etkileşimini analiz ederek hangi bildirimlerin sürekli olarak göz ardı edildiğini tespit edebilecek. Analiz sonucunda, kullanıcılar için değer taşımayan bildirimler otomatik olarak kapatılacak.
Kullanıcı Kontrolü ve Esneklik
Sistem, bildirim izinlerinin iptal edildiğine dair kullanıcıya bir bilgi notu verecek. İzinleri iptal edilen web sistesinin bildirimlerine yeniden izin vermek isteyen kullanıcılar, iki farklı yol izleyebilecekler:
- Chrome’un Güvenlik Kontrolü bölümünden gerekli ayarlamaları yapmak
- Doğrudan ilgili web sitesine giderek bildirim izinlerini yeniden etkinleştirmek
Ayrıca, kullanıcılar istedikleri takdirde bu otomatik bildirim kapatma özelliğini tamamen devre dışı bırakma seçeneğine de sahipler.

Kullanıcı Deneyimine Etkisi
Google‘ın verilerine göre, şu anda tüm web bildirimlerinin %1‘inden az kullanıcılardan herhangi bir etkileşim alıyor. Şirketin iç testleri, daha az bildirim alan kullanıcıların gelen bildirimlere tıklama olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, bildirim kalitesi ile kullanıcı etkileşimi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteriyor.
Web Standartlarında Değişim
Söz konusu hamle, web teknolojileri ve kullanıcı deneyimini tamamen yeniden değiştirdiğini gösteriyor. Google, kullanıcının dikkat dağınıklığını azalatarak daha kaliteli bir gezinti deneyimi sunmak istiyor. Aynı zamanda ise, web site sahiplerini kullanıcılar için değerli ve anlamlı bildirim içerikleri oluşturmak için motive ediyor.
Yeni özellik, Chrome‘un son sürüm güncellemeleri ile kademeli şekilde tüm kullanıcılara gelecek. Kullanıcılar, Chrome ayarlarından “Güvenlik ve Gizlilik” bölümüne giderek bu yeni bildirim yönetim sistemini kendilerine göre kişiselleştirebilecekler.


